Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СОС обсъжда увеличаването на таксата за детските градини

Столичните общински съветници ще обсъждат дали да се увеличи таксата за детските градини в София. Кметът Йорданка Фандъкова предложи таксата да бъде увеличена от 40 на 60 лева.

Няколко дни след встъпването си в длъжност кметът Йорданка Фандъкова обяви, че се обмисля вдигането на таксата за детска градина. В момента месечната издръжка на едно дете е 225 лева.

"... от които 40 лева е таксата, т. е., 185 лева на дете месечно инвестира общината.", уточнява Фандъкова.

С предложението таксата за детска градина да се вдигне с 50 на сто, родителите пак ще плащат една трета от стойността на услугата, уверяват от общината. Кметът на София предлага за ползване на седмични детски ясли и детски градини родителите да заплащат 72 лева на месец, а за целодневните 60 лева. Предвижда се за полудневните групи, при които е осигурено хранене на децата, таксата да е 23 лева на месец, а за полудневните групи, при които не е осигурено хранене - 15 лева.

Целта на по-високите такси е отделяне и инвестиране на повече пари в строителството на нови детски градини, коментира преди време Йорданка Фандъкова. Ако Столичният общински съвет днес одобри предложението на кмета, увеличението на таксите за детските градини в София ще влезе в сила от февруари.

По публикацията работи: Ваня Вълкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна