Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жертвите на земетресението в Хаити са между 45 и 50 хиляди души

Според местната организация на Червения кръст в Хаити жертвите на земетресението са между 45 и 50 хиляди души. Броят на ранените и останалите без дом може да достигне три милиона.

Американският президент Барак Обама нарече "опустошителни" щетите от труса в Хаити и съобщи, че първите спасителни екипи от Съединените щати вече са пристигнали и работят на място. Ще отнеме обаче часове и дори дни преди всички изпратени екипи да достигнат засегнатите райони, предупреди той и се обърна към гражданите на Хаити: "Искаме ясно и категорично да заявим на народа на Хаити: няма да ви изоставим, няма да ви забравим. В тези часове на огромна нужда Америка е с вас, светът е с вас." САЩ ще дадат 100 милиона долара за облекчаване на ситуацията в региона, съобщи американският президент.

Бившите американски президенти Джордж Буш и Бил Клинтън ще обединят усилията си с настоящия държавен глава Барак Обама при оказването на помощ на пострадалите от труса в Хаити.

Европейският съюз вече предостави три милиона евро спешна помощ за пострадалите от труса в Хаити. Брюксел ще координира усилията си с ООН и ще потърси и допълнителни средства, с които да помогне на най-нуждаещите се, заяви номинираната за върховен представител на Европейския съюз по външната политика Катрин Аштън и подчерта: "Важно е да заявим на хората в Хаити, че сме готови да им помогнем доколкото можем в тази трагедия. Те могат да разчитат на Европа".

От трибуната на ООН генералният секретар на организацията Бан Ки Мун изрази своята съпричасност със случилото се: "Това е огромно хуманитарно бедствие. Много болезнено е за всички нас да слушаме ежечасно новини за страданията, да виждаме ужасните картини по телевизията. Сърцето ми е с всички роднини на жертвите, с целия народ на Хаити".



По публикацията работи: Ройтерс; Си Ен Ен

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна