Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още промени в градския транспорт, заради втория метродиаметър

Столичната община ще води разговори да бъдат направени промени в Закона за движение по пътищата за по-високи санкции за движение в BUS-лентите и по трамвайните трасета. Това каза зам. кметът по транспорта Любомир Христов. Според него някои от линиите на градския транспорт в София ще бъдат спрени, а други реорганизирани заради изграждането на втория метродиаметър.


След пускане на първия метродиаметър от „Младост” до „Обеля” и преброяване на пътниците в градския транспорт се налага да бъдат направени промени в някои от линиите, основно в района на „,Младост”, обясни зам.-кметът Любомир Христов: "Към настоящия момент на Центъра на градска мобилност е възложено и предполагам, че до края на следващата седмица ще започне преброяване на пътникопотока в градския транспорт. Информация, изключително нужна по отношение на това по какъв начин следва да бъде структурирана мрежата за обслужване на гражданите и къде са резервите от усилване на транспортна услуга по определени направления."

Според Любомир Христов до края на годината трябва да е готов генералният транспортен план на София, който се чака от години. До няколко месеца ще заработи и Центърът за управление на трафика, каза още той: "Ще позволи на над 180 кръстовища в София да бъдат провеждани дистанционно управление на светофарните уредби, което в голяма степен следва да подобри времето за придвижване в града."

С цел облекчаване на трафика по пет основни булеварда в София ще бъде въведена „зелена вълна”.

По публикацията работи: Ваня вълкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна