Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите в Йемен засилват борбата срещу "Ал Кайда"

"Военна интервенция в Йемен ще предизвика джихад –свещена война", обявихa в религиозен декрет улемите в страната. В същото време властите засилват борбата срещу "Ал Кайда" три седмици след неуспешния атентат срещу американски самолет, извършен от нигериец, обучаван в Йемен.

Йеменското правителство отново потвърди решимостта си да се справи без чужда намеса. Войната срещу симпатизантите на "Ал Кайда" ще бъде тотална – предупреди йеменското министерство на отбраната. Правителството призова населението да сътрудничи на властите, докато армията води от няколко дни мащабна офанзива в югоизточната част на страната, където са намерили убежище групировки на теристичната организация.

Президентът Салех иска да покаже, че може да преследва ислямистките терористи без външна намеса. Това е вече задължително след като 150 улеми отправиха остро предупрежде ние, подкрепено от шейх Сабри, депутат в парламента.

"Ако чужда страна трябва да нападне и окупира страната или извърши военна интервенция и операции, свързани със сигурността, в този случай ислямът ще задължи всички свои последователи да се вдигнат на джихад, за да отблъснат агресора. Това е право, гарантирано от всички религии", се казва тяхно изявление.

Едновременно улемите косвено осъждат атентатите от страна на "Ал Кайда", както и операциите на правителството срещу цивилното население. Още преди преди това предупреждение американският президент Барак Обама, заяви, че неговата страна няма да изпрати войски в Йемен. В замяна САЩ ще удвоят тази година помощта си за Сана в рамките на борбата срещу тероризма.

По публикацията работи: Бисерка Григорова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени