Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хуманитарната помощ все още не е достигнала до много от пострадалите в Хаити

Две нови земетресения разлюляха Хаити, съобщиха от Американския сеизмологичен институт. Единият трус е бил с магнитуд 4,6 по Рихтер, а вторият -  4,7. Епицентърът е бил на около 10 км дълбочина и на около 60 км южно от столицата Порт-о-Пренс.

Междувременно чилийски спасителен екип успя да извади живи 23 души от развалините на луксозен хотел в хаитянската столица, три дни след разрушителното земетресение във вторник.

Според съобщения на властите в страната при труса тогава са загинали над 140 хиляди души. Съществуват опасения, че числото на жертвите може да надхвърли 200 хиляди.

Хуманитарни организации, които се опитват да окажат помощ на място пък предупредиха, че ако не се подобри организацията и стотиците хиляди пострадали не получат храна и вода, може да се стигне до безредици и бунтове. Според помощник-генералния секретар на ООН за мироопазващите мисии Ален Льороа, вече има инциденти, при които се води бой за храна, а хората са отчаяни. Пред Пи Би Ес той посочи, че засега общественият ред е под контрол, но  предупреди, че ако помощта не стигне бързо до засегнатите, ще се създадат проблеми. Репортери съобщават, че дори и хората, устроили се на лагери на открито до летището в Порт-о-Пренс, все още не са получили хуманитарна помощ.

Заради малкия капацитет на аерогарата германски спасителен отряд от 30 спасители, 4 кучета и 6 тона уреди за откриване на оцелели, трябваше да чака 2 дни, за да замине за Хаити.

Бездействаме и сме безпомощни. Седим като на тръни, времето лети, хората вече не виждат смисъл, защото изтича 72-часовият прозорец, в който могат да се намерят оцелели, казва един от спасителите.

Пристигането на самолетоносача "Карл Винсънт" край бреговете на карибската страна ще отвори втори фронт за доставки на хуманитарна помощ от днес. За тази цел ще се използват 19-те хеликоптера на борда.


 

По публикацията работи: Хоризонт
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна