Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на правосъдието призова за охлаждане на страстите по случая с Р. Желева

Министърът на правосъдието Маргарита Попова призова да бъдат охладени емоциите по случая с българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева.

По повод критиките към правосъдното министерство, което изпрати становище в ЕК и до акредитираните в Брюксел журналисти, според което като евродепутат Румяна Желева не е била в конфликт на интереси, притежавайки фирма, Попова каза: "Не бива заради желание или особени нагласи колко не искаме определена личност да стане еврокомисар, да обругаваме една позиция, която е ясна и открито конкретна, като тази на Министерството на правосъдието."

Министър Попова заяви, че позицията на министерството не може да се възприема нито като про-, нито като анти- българския кандидат за еврокомисар. Това е анализ на българското законодателство по темата несъвместимост и конфликт на интереси, каза Попова. Тя припомни, че правилникът на НС е задължителен за българските народни избраници, но не и за европейските ни депутати. 

"Не виждам какво толкова смути някои хора. Мисля, че ако се отърсим от емоциите, бихме могли да разсъждаваме по-нормално, по-добронамерено и заради желанието или особената нагласа да се покаже колко не желаем определена личност да стане еврокомисар, да обругаваме и нещо, което е ясно, открито, конкретно и категорично и представлява нашето българско законодателство. Просто трябва малко да охладим емоциите си.", подчерта Попова.

Лидерът на ДСБ Иван Костов каза, че премиерът Бойко Борисов трябва да задейства план „Б” за нов кандидат за еврокомисар. В противен случай ЕК ще бъде изправена пред сложна ситуация. Според Костов в България има много подготвени хора, които още утре могат да се явят пред комисията и да бъдат изпратени с аплодисменти след изслушването

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени