Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коя е Кристалина Георгиева...

 

Кристалина Георгиева заяви, че все още е рано да коментира номинацията си за еврокомисар. В телефонен разговор тя каза, че "това са неща, които ще се обсъждат между българското правителство и еврокомисията".

Кристалина Георгиева е единственият източноевропеец в ръководството на банката, където работи от 1993 г. Била е икономист по околната среда за Европа и Централна Азия, a от 1998 г. последователно заема директорски позиции в Източна Азия, в отдела по околна среда, в московското представителство на банката и във вицепрезидентството по устойчиво развитие. Преди да стане част от екипа на световната банка, Кристалина Георгиева е заемала различни академични и консултантски позиции в България и САЩ. Чела е лекции във водещи университети в цял свят. Лично президента на банката Робърт Зелик я посочва като свой заместинк в началото на 2008 година.

От Световната банка коментираха, че не могат да отговарят на въпроси за евентуалните бъдещи планове на Георгиева. Поста й като вицепрезидент на банката не е с мандат и тя на практика може да остане там до края на мандата на Зелик, а ако и следвашият президент поиска и след това.

Въпреки, че Георгиева не се отказа от сериозния пост в Световната банка, за да се върне у нас, тя е част от финансовите експерти които съветват Бойко Борисов и в момента.






По публикацията работи: Нели Тодорова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна