Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече е активиран SMS-номер 1255 за дарения в помощ на бедстващите в Хаити

От БЧК напомнят, че вече е активиран единен SMS-номер 1255 за всички мобилни оператори за дарения за бедстващите в Хаити.

Много хора имат нужда от помощ, но за съжаление не може да се помогне на всеки, каза Серж Аноелен от Хаити. Неговото семейство е оцеляло след земетресението на 12 януари, но Серж е загубил свои приятели и познати: "Аз като човек, който живее в България, благодаря на всички, които с този жест помогнаха и това е много за хората, защото всеки жест ще помогне. Да не спират да помагат, защото както виждаме животът е кратък и също ние сме един народ на тази планета."

На въпрос дали има информация за заминали български лекари за Хаити, Серж Аноелен отговори: "Това е важно да има интерес от лекари, защото след кризата, ако нищо не се прави за здраве, ще бъде още по-голяма криза. Ако имат интерес да помогнат, да се обадят на Червения кръст в България и може да се посочи къде точно могат да помогнат."

Екип от Военномедицинска академия ще участва в хуманитарна мисия в Хаити. Трима лекари и две медицински сестри заминават в помощ на пострадалото от земетресението население на островната държава. Участието на българския екип е по разпореждане на премиера Бойко Борисов и със заповед на министъра на отбраната Николай Младенов. Българските медици ще са част от състава на френска военнополева болница, която ще бъде разположена на остров Мартиника.
ООН започва програма "Пари-срещу работа" в помощ на хората в Хаити. Доброволците ще възстановявят сградите, унищожени от опостушителното земетресение миналата седмица. Ръководителят на програмата за Латинска Америка и Карибския регион Ребека Грийнспан каза, че се очаква до края на седмицата да се включат 700 души: "Ние сме готови да започнем работа по програмата с тези 700 души. Ще почистваме улиците, ще изхвърляме отпадъци, всички онези дейности, които ще насърчават още хуманитарни акции и програми в Порт-о-Пренс и другите засегнати райони."

Монаси и служители на Троянския манастир са събрали лични средства в помощ на пострадалите от земетресението в Хаити. Това е станало по предложение на на Деволския епископ Теодосий, игумен на манастира.

По сметката на Българския червен кръст от манастира са преведени 4600 лева. Благотворителната акция е направена с благословията на Българската патриаршия, за да се даде пример за съпричастност към изпитанията, които хората от Хаити преживяват.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна