Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева се среща с председателя на ЕК Жозе Барозу

В Брюксел новият кандидат-комисар на България Кристалина Георгиева ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу.

Разговорът между двамата ще бъде късно следобед, като едва след тази среща, когато Барозу  потвърди номинацията на Георгиева, ще може да започне процесът по одобряване на кандидатурата й.Той  включва отговори на специален писмен въпросник и депозиране на подробна автобиография и декларация за конфликт на интереси и накрая изслушване в Европарламента. Самият Барозу вече обяви, че не смята да променя вече определения за България ресор. Хора от екипа му, обаче, допуснаха възможност заради впечатляващия опит на Кристалина Георгиева, председателят на ЕК да разшири кръга на правомощията й в международното сътрудничество. За разлика от хуманитарната помощ и реакцията при кризи, тази част от ресора на българския комисар засега остава с неясен обхват. Това е и един от въпросите, които ще очакваме да намерят отговор при днешния дебют на Кристалина Георгиева в централата на ЕК.

Също днес предстои конференцията  в Европарламента, на която неговият председател и лидерите на всички политически групи трябва да одобрят оценките на ресорните комисии за останалите 25-има кандидати. По неофициална информация, всички те са издържали теста и днес ще получат зелена светлина за комисарски позиции в определените им ресори. Така в следващите седмици до 3 февруари, когато тук предстои изслушването на Кристалина Георгиева, българската кандидатура ще е единственото липсващо парче от пъзела на новата ЕК.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени