Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чехия разкритикува ЕС за недостатъчната активност по набиране помощ за Хаити

Чешкият президент Вацлав Клаус и полският му колега Лех Качински отправиха критики към Европейския съюз за недостатъчната му активност в помощта за Хаити. Повече от 33 млн крони или над 1млн и 300 хиляди евро са събраните до момента финансови средства от чешките хуманитарни организации.

Осем часа ще продължи започналият днес следобед благотворителен концерт Help Haiti на откритата сцена на „Староместкия площад”. Вторият концерт SOS Haiti, е тази вечер в един от популярните клубове в чешката столица. Сред организаторите са хуманитарни организации и обществените радио и телевизия.

В концертите ще участват известни имена от чешката музикална сцена. Призив за помощ за островната държава ще отправят известни личности и общественици, между които и първият демократичноизбран чешки президент Вацлав Хавел. Кореспондентът на обществената телевизия ще се включи директно с репортажи от Хаити.

Концертът Help Haiti ще продължи до 22 часа българско време или близо осем часа на откритата сцена на площада в центъра на Прага. Ще присъстват кмета на чешката столица Павел Бем и много дипломати.

Продължава набирането на средства от Червения кръст и Лекари без граници. Повече от 33 млн крони или над 1,3 млн евро са средствата, събрани до този момент- чрез SMS и по банкови сметки. Доброволци на големите чешки хуманитарни организации са в Хаити и помагат за преодоляването на хуманитарната криза.

20 млн крони или над 770 хил евро отпусна чешкото правителство в помощ на Хаити. Възможно е кабинетът да отпусне и други допълнителни суми - от специалния бюджет за хуманитарна помощ, който е в рамките на 73 млн крони или от други източници.

Чешкото Министерство на отбраната обяви готовност да изпрати транспортен самолет с материални помощи за островната държава, лекарски екипи, военни химици за решението на проблема с недостига на питейната вода и военни полицаи , които да помогнат за възстановяването на реда в Хаити.

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна