Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Нанев: През есента ще започнат изследванията за превенция на онкологичните заболявания

Изследванията за предотвратяване на онкологичните заболявания ще започнат през есента. Това потвърди по време на парламентарния контрол министърът на здравеопазването Божидар Нанев.

Провеждането на скрининга ще е върху трите най-често срещани локализации на рака – на млечната жлеза, маточната шийка и на дебелото черво и ще е насочен към населението в активна трудоспособна възраст. Това каза здравният министър Божидар Нанев: "Така искаме да се постигне превенция и ранна диагностика, да подобрим трудоспособността на населението, да се оптимизират здравните и социални разходи. Проектът е с национален обхват и реалното извършване на скрининговите прегледи се очаква да стартира през есента на 2010 г."

Министър Божидар Нанев каза още, че до 15 февруари трябва да е готова национална програма за борба с рака в България. По нея работи и съвместна група на експерти на Министерство на здравеопазването с представители на пациентските организации.

По време на парламентарния контрол Божидар Нанев отхвърли възможността да е бил той и зам.-председателят на Народното събрание Лъчезар Иванов в конфликт на интереси в посещението им през ноември в САЩ. Малко по-късно в кулоарите на парламента министърът обясни, че след като приключи проверката на ДАНС, здравното министерство ще прецени дали да извърши проверка на фирмата „Остеотех”. Според него скандалът е подклаждан от политически опоненти, а целта е да се насочи вниманието в друга посока по време, когато се извършва здравната реформа. Той не изключи възможността някой да има интерес срещу фирмата за биологични трансплантации, за да заеме мястото й на пазара.

По публикацията работи: Ваня Вълкова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна