Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бан Ки-мун и Клинтън търсят нов подход за възстановяването на Хаити

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и бившият президент на САЩ Бил Клинтън проведоха среща, на която обсъдиха нуждата от нов поглед за икономическото възстановяване на Хаити.

Бан Ки-мун представи трите важни стъпки в тази насока: "Ние имаме три приоритета. Първо да продължим да осигуряваме хуманитарна помощ по ефективен механизъм, който ще облекчи нуждите на засегнатите. Вторият приоритет е сигурността на хората. Видяхте, че Съветът за сигурност одобри увеличаването на военните и полицейските части до 3 хиляди и 500 души. На трето място е възстановяването на икономиката на Хаити."

От своя страна Бил Клинтън подчерта значението на програмата на ООН "пари-срещу работа", която стартира в Хаити: "Смятам, че програмата е следващата важна стъпка и това е наистина важно. Съединените щати имат съществен опит с това в Близкия Изток и Афганистан. Важно е младите хора да помагат, да се занимават с нещо позитивно, защото много от тях силно желаят да са част от възстановяването на страната."

Междувременно още 10 000 жертви на разрушителното земетресение в Хаити бяха погребани в масов гроб северно от столицата Порт-о-Пренс. Спасителните екипи предупреждават, че десет дни след бедствието много от пострадалите продължават да умират заради недостиг на медицинска грижа. Лекарите предупреждават, че в претъпканите лагери, където санитарните условия са лоши или въобще липсват, има опасност от епидемии и инфекции.

По данни на Европейската комисия 2 милиона хаитяни са останали без покрив.

Освен изпратената българска помощ от консумативи, към Хаити пътува и български лекарски екип.

По публикацията работи: Световните агенции
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна