Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-строги проверки на документите на децата, напускащи Хаити

Властите в Хаити въведоха по-строги проверки по границите на страната, поради опасения, че трафиканти на деца могат да се възползват от хаоса в страната след опустошителното земетресение. Документите на децата, напускащи Хаити, се проверяват на летището в Порт-о-Пренс, но властите създават и пунктове за проверка по границата с Домениканската република.

УНИЦЕФ има данни за деца, изведени нелегално от Хаити и е започнало разследване по тези информации, съобщи Кент Пейдж, говорител на организацията: "Чухме информации, че деца се извеждат от страната и УНИЦЕФ е много разтревожена от това. В момента данните се разследват от правителството и се взимат мерки. УНИЦЕФ работи съвместно с правителството, за да спре развитието на тази ситуация."

Хиляди хаитянски деца осиротяха след опустошителното земетресение, но от организацията подчертават, че първо трябва със сигурност да се установи дали родителите им са загинали и дали не могат да бъдат осиновени от местно семейство, преди да се премине към международно осиновяване. Френските власти съобщиха, че 33-те деца от Хаити, които пристигнаха в Париж снощи, са били осиновени преди земетресението.

По публикацията работи: Euronews

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна