Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Нанев: Болниците ще получават парите си за реално извършени медицински дейности

Лечебните заведения ще получават парите си за реално извършени медицински дейности, независимо от делегираните бюджети. Проверки ще се правят по места от Здравната каса и структурите на Агенцията по приходите. Това стана ясно на дискусия с участието на представители на здравното министерство, касата, областните и общинските болници.

Министърът на здравеопазването Божидар Нанев лично е поел ангажимента: "... да се изплащат дейности, които не подлежат на съмнение да бъдат изплащани, т. е., да няма връщане на пациенти и да няма т. нар. „листи на чакащите”, масова практика такава да няма. Спешната помощ се уточнихме, че не трябва да има никакви компромиси. Няма причина да бъдат връщани спешно болни пациенти."

Всяко тримесечие в бюджета на лечебното заведение ще бъдат правени корекции в плюс или в минус на база на преминалите болни. Изпълняващият длъжността директор на Здравната каса Александър Огнянов увери, че контролът ще бъде много по-координиран: "По отношение на действителност на лекарите, които са записани като изпълняващи в съответните договори. Това ще стане съвместно с НАП. Второ, се предвижда да има малко смесени проверки, в смисъл от РЗОК Ямбол да отидат в Бургас или обратното."

Министър Нанев уточни и че има споразумение между Вътрешното ведомство, министерствата на отбраната и на здравеопазването за общо използване на 4 хеликоптера за медицински транспорт, но още няма готовност за тази дейност.

По публикацията работи: Мая Данчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна