Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тони Блеър дава обяснения за Ирак

Бившият британски министър-председател Тони Блеър защити нападението срещу Ирак пред специална комисия за разследване на обстоятелствата около участието на Великобритания във войната в Ирак. Блеър заяви, че след събитията на 11 септември 2001 г., неговата страна, съвместно с нейните съюзници, е започнала да разглежда по различен начин опасността на режима на бившия иракски президент Саддам Хюсеин.

Блеър нарече бившия иракски президент Саддам Хюсеин "чудовище" и посочи, че на подобен човек не е трябвало да се дава възможност да разработва оръжия за масово поразяване.

Бившият премиер подчерта, че заплахата на иракския президент, е била "едва поносима" преди 11 септември 2001 г., но атентатите в Ню Йорк са показали на Запада, че повече не може да се поеме риск от подновяване на иракските програми за оръжия за масово поразяване.

"Моето основно съображение беше да изпратя абсолютно силно, ясно и твърдо послание, че след 11 септември, ако си част от режим, който използва оръжия за масово поразяване, трябва да престанеш."

По думите на бившия премиер режимът, който е убил 3000 души в Ню Йорк, не би се поколебал да убие много повече.

"Идеята на (терористичния) акт в Ню Йорк е, че ако имаха възможност да убият повече от тези 3000 души, те щяха да го направят. След него възприех позицията, че в никакъв случай не можем да поемем рискове по този въпрос."

Тони Блеър днес даде показания относно законността на британското участие във войната, за твърденията за съществуване на иракски оръжия за масово унищожение и за предполагаемите тайни договорености между него и тогавашния президент на САЩ Джордж Буш.

По публикацията работиха: Биляна Николова, БНР - ББС, АФП
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна