Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВТУ замразява конкурсите за хабилитиране на преподаватели до есента

Като антикризисна мярка ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" спира до есента обявяването на конкурси за хабилитиране на преподаватели. Университетът няма да разкрива и нови специалности за следващата учебна година.

Очакваните законодателни промени за висшето образование и срокът за обучение на бакалаври са причината да вземем решение да спрем разкриването на нови специалности за следващата учебна година и до 1 септември да спрем конкурсите за асистенти, доценти и професори, каза ректорът на ВТУ проф. Пламен Легкоступ.

"Предстои да бъде приет нов Закон за научните степени и научните звания и се работи по проект за нов Закон за висшето образование. Всички промени, които се предвиждат, ме накараха да внеса в Академичния съвети предложение да спрем новите специалности и конкурсите. Това, което се говори, предполагам, че ще се случи – поне една част от специалностите да бъдат вместо четири, три години, и може да се наложи да бъдат съкращавани преподаватели. За да избегнем това, по-добре да не назначаваме в момента нови. За това бяха взети антикризисните мерки", подчерта проф. Пламен Легкоступ.

По публикацията работи: Катя Чорова - кор. на БНР във Велико Търново
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна