Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Установени са злоупотреби в ДФ "Земеделие"

Сметната палата е установила злоупотреби в дейността на Фонд "Земеделие" за последните две години. Допуснати са нарушения при провеждането на процедурите по Закона за обществените поръчки и неправомерно са раздавани премии на служители.

От началото на 2008 година до средата на 2009-та са усвоени под 9% от парите по програмата за развитие на селските райони.

237 дни са били нужни на чиновниците от фонда за обработка на един проект, показва проверката на Сметната палата. Най-комично е положението по Рибарската програма, където един експерт е проверявал по половин проект годишно, но, пък, е получавал 20 хиляди лева премии за работа по европрограмите. 300 хиляди лева е похарчило предишното ръководство на фонда за хотелски услуги, пак за период от година и половина. Данните за тези нарушения са подадени на прокуратурата.

От октомври до момента от фонд „Земеделие” са уволнени 18 служители затова, че са извършвали частна консултантска дейност, одобрявали са проекти на свои роднини, без да декларират конфликт на интереси или пък са изплащали проекти с доказани нередности. Сигнал до прокуратурата е подаден и затова, че в средата на миналата година разговорите между фонд „Земеделие”, ОЛАФ и прокуратурата са записвани без знание на участниците в тях, като записите са правени по заповед на бившия изпълнителен директор на фонда.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна