Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етиен дьо Понсен приветства решението по делото "Борилски"

Френският посланик Етиен дьо Понсен определи като важно за България решението на Великотърновския съд по случая „Мартин Борилски”. Студентът бе жестоко убит в Париж преди девет години. Присъдата за обвиняемия Георги Желязков е 19 години затвор, а за Стоян Стоичков – 17 години.

В интервю пред БНР посланикът определи решението като много важна стъпка с ясното признание за вината на обвиняемите. За първи път българското правосъдие идентифицира убийците на Матрин Борилски, добави той.

"Лично аз съм доволен, защото аз самият показах лошото функциониране на правосъдието в този случай, слабата страна на предишните съдебни решения също. Сега се радвам да видя, че българското правосъдие се присъединява към моята и към френската позиция, казано по-общо."

На въпрос смята ли, че решението е взето под натиска на Франция, посланикът отговори: 

"Не мисля. Българският съд взе това решение на базата на фактите, които имаше на разположение, а тези доказателства, дадени от френската полиция, една от най-добрите в Европа и може би с света, бяха много точни."

Етиен дьо Понсен каза още, че е твърде рано да се каже как това решение на българския съд ще повлияе на провеждането на паралелен процес във Франция. Засега френското правосъдие е предвидило процес, който трябва да започне през първата половина на годината, уточни дипломатът.

По публикацията работи: Ангелина Пискова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени