Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тр. Бъсеску: Новата американска система за ПРО не е насочена срещу Русия

Новата структура на американския противоракетен щит в Европа не е насочена срещу Русия, заяви румънският президент Траян Бъсеску, след като бе съобщено, че Букурещ се е съгласил да приеме на своя територия американски прехващачи на балистични ракети.

"Искам категорично да подчертая, че новата система не е насочена срещу Русия. Румъния не приема система, която е насочена срещу Русия, а срещу други заплахи", каза румънският държавен глава.

Русия все още не е излязла с официално становище по въпроса, но говорителят на Държавния департамент Филип Кроули подчерта, че новата система има за цел единствено да следи нарастващата заплаха от страна на Иран.

"Имаме намерение да защитаваме собствените си интереси, както и интересите на нашите съюзници. Виждаме нарастващата заплаха, както вече не веднъж сме казвали. Промененият ни подход всъщност е насочен да се справи с все по-голямата заплаха за региона от страна на Иран", подчерта говорителят на Държавния департамент.

През септември миналата година американският президент Барак Обама обяви, че САЩ се отказват от предишния проект за противоракетна система в Централна Европа, която включваше Полша и Чехия.

По публикацията работи: Евронюз

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени