Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуваха Алексей Петров при акция "Октопод", Хамстерът се предаде

При полицейска операция под кодовото име „Октопод” беше задържан Алексей Петров, съветник на бившия председател на ДАНС Петко Сертов. Заедно с него са арестувани още 13 души.

Около 4 часа сутринта барети нахлуват в дома на Петров, в офиса му в комплекс „Спартак” и в нощни клубове. Районът около спортния комплекс  беше обграден до обяд.

До късно днес официални представители на МВР наричаха бившата барета „Трактора”. В Националното следствие освен Петров са и братята Йордан и Пламен Стоянови, по прякор Дамбовците, Марчело Джатолов, Момчил Кръстев, Николай Велков и Лозана Славчева.  Х. Н., В. Г,. Ю. Н., Н. Н., Б.М. и Р. К. – това са инициалите на останалите арестувани, за които засега разследващите не говорят дори с прякори. Те са в ареста за 24 часа.

Рано тази сутрин вътрешният министър Цветан Цветанов каза пред „Хоризонт”, че обхватът на престъпната дейност на групата, ръководена от Алексей Петров е бил изключително разнороден. 

Съпричастност на лица към организирана престъпна група, занимаваща се с рекет, незаконно използване на лица за платени сексуални услуги, разпространение на наркотични вещества, незаконно придобиване на значителни финансови ресурси във връзка с дейността на „Кремиковци” АД в ущърб на българската икономика, търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи, неплащане на данъци, източване на ДДС от държавния бюджет. Изключително стройна и йерархична структура на организирана престъпна група, функционирала над 10 години на територията на страната, посочи Цветанов.

По-късно, след погребението в старогзагорското село Горно Черковище на убития преди два дни полицай Бончо Чернев, вътрешният министър  коментира задържането на Алексей Петров и разказа за своя среща с бившата барета. 

От Софийска градска прокуратура съобщиха, че най-вероятно още утре ще поискат постоянен арест за задържаните в рамките на операцията, следствена тайна обаче е за колко лица ще бъде направено това. Според запознати, сред арестуваните има такива, на които разследващите ще разчитат да им осигурят информация за начина, по който е действал „Октопод”-ът. От пестеливите изявления на представители на държавното обвинение, а и от днешно вестникарско интервю на вътрешния министър, става ясно, че няма нищо изненадващо в случилото се тази сутрин призори.

Междувременно Антон Петров, по прякор Хамстера, се предаде и беше отведен в ареста на Националната следствена служба. Той беше придружен от адвокатката си. 

Хамстерът е  сочен за „мозъка” на „Наглите”  и това даде повод за въпроса дали  Алексей Петров съпричастен и към отвличанията през последните 2 години. Близки до разследването обаче категорично отрекоха това. Те коментираха, че и съпричастността на Хамстера към „Наглите” е силно разколебана. По думите им всичко, която се съдържа за него в делото срещу групата за отвличания, е една 100-левова банкнота от откупа на Румен Гунински – син, каквато има и в други хора в страната, и легални радиостанции. По-рано днес домът на Хамстера е бил обискиран по спешност и без съдебна заповед, научи „Хоризонт”.

Що се отнася до „Октопод”-а и неговия връх Алексей Петров, той е доцент, доктор, експерт по корпоративна сигурност и антитероризъм, преподавател в УНСС, бивша барета, дългогодишен застраховател, консултант, с легален бизнес. Дългогодишен сътрудник на тайните служби, който беше осветен преди време и тогава стана и специален съветник на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов. Според последната информация, която имаше публично за него, а тя беше оповестена от министър-председателя Бойко Борисов, това е един лоялен гражданин, който занесе в кабинета на новия министър-председател изчезнал от ДАНС секретен доклад. Това доведе до започването на  досъдебно производство, заради което без имунитет остана бившият премиер Сергей Станишев.

Акция „Октопод” предизвика и политически реакции.

Председателят на Комисията за контрол над ДАНС Иван Костов заяви, че операция „Октопод” не е PR акция, каквато не е и освобождаването на тартора на „Наглите” Антон Петров – Хамстера. Костов коментира информацията за арестуването на бившия съветник на ДАНС Алексей Петров

Ако един човек се намира в ДАНС с такива огромни правомощия, а същевременно влиза в такава акция, като обект срещу организирана престъпна група, това говори много зле за предишната власт, заяви лидерът на ДСБ.

Ако се окаже вярна информацията за участието на Алексей Петров в престъпна група, то това е много тежка оценка за бившето управление и бившият премиер Сергей Станишев трябва да понесе политическата отговорност, каза каза бившият вътрешен министър Румен Петков

Председателят на БСП и бивш премиер Сергей Станишев обаче не коментира обвиненията.

Пожелавам успех на МВР, защото всеки удар срещу престъпността е нещо много важно за хората. Дано не се случи, както с „Наглите”. А иначе, би трябвало да попитате и министър-председателя, който поздрави бдителния гражданин Петров, ако за това става дума, каза той.

РЗС излезе с остра политическа декларация за операция „Окпотод”, въпреки че преди време Алексей Петров сам се освети като симпатизант на партията.  

Аз лично не се гордея с това, което е вършено, още повече в качеството ми на член на Комисията за контрол на ДАНС установявам, че в бившето ръководство на агенцията са вършени, меко казано, нередни неща, заяви Камен Костадинов от ДПС. 

 

 

 

По публикацията работи: Хоризонт
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени