Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янукович иска оставката на Тимошенко

Новоизбраният украински президент Виктор Янукович подчерта, че отношенията на Киев с Русия и държавите от бившия Съветски съюз ще бъдат приоритет на неговата администрация. В изявление след обявяване на резултатите от изборите, според които печели президентския пост, Янукович призова Запада и Изтока да сътрудничат на Украйна, за да може страната му да излезе от икономическата криза. Новоизбраният президент заяви, че не смята да въвежда сериозни политически реформи, ако това не се окаже необходимо:

"Няма да бързам с кардинални политически реформи. Само когато преценя, че в настоящата политическа система вече няма потенциал и че възпрепятства реформите, само тогава ще предложа на обществото промени в конституцията."

Янукович още изрази увереността си в потенциала за икономически просперитет на Украйна: "Уверен съм, че имаме добри перспективи за икономически растеж и Украйна може да стане една от благоденстващите държави в Европа. Ще обединя Украйна, ще въведа ред във властта и ще дам възможност на всеки украинец да живее благополучно и да работи в стабилна държава, която уважава своите съседи и целия свят. Това е моята главна цел като президент на Украйна."

Янукович призовава още досегашния министър-председател Юлия Тимошенко да подаде оставка, като уважи волята на народа. Той се обявява против нова политическа криза в страната и призовава Тимошенко да вземе "правилното решение" и да премине в опозиция.

В обръщението си към украинския народ Янукович посочва, че украинската икономика е тясно свързана с тази на Русия и Общността на независимите държави, но същевременно трябва да се интегрира все повече със Запада. Новоизбраният държавен глава подчертава още, че ще се стреми да изгради инвестиционен климат в Украйна, който ще привлече инвестиции както от САЩ, така и от Русия.

Според крайните резултати от изборите Янукович победи Тимошенко с разлика от 3,48 на сто от гласовете на избирателите.

По публикацията работиха: Биляна Николова, БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна