Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексей Петров обвини за задържането си Цветан Цветанов

Прокуратурата поиска постоянен арест за седмината задържани при операция „Октопод". Алексей Петров беше обвинен за създаване и ръководене на престъпна група от 1997 до 2010 г.

Преди съдебното заседание, Петров обвини вътрешния министър за задържането си. "Само господин Цветанов с политическите си репресии има нещо общо с това, в което съм обвинен. 20 години съм работил за държавата, как ще се занимавам с такива неща", бяха думите на Петров.

Седмината обвиняеми са представлявани от осем адвокати, а обвинението -от двама прокурори.

Повече от 10 години Алексей Петров е бил оперативно интересен за службите, каза от своя страна министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Според него всичко, което се е случвало в годините назад, е резултат от липсата на политическа воля. Имало е форми и начини за манипулация и обсебване на политически лица, за да не се работи по същество, заяви вътрешният министър.
Още при провеждането на операция „Октопод” Цветанов заяви, че задържаните са членове на йерархично изградена организирана престъпна група, функционирала повече от 10 години.

Цветан Цветанов коментира казаното тази сутрин за „Хоризонт” от директора на Агенция „Митници” Ваньо Танов, че всички разработки срещу Алексей Петров са отивали в кошчето през тези 10 години.

Означава, че силата му просто е била изключително огромна., смята вътрешният министър.

Срещата, която е имал с Алексей Петров, по думите на Цветанов, е била по-скоро познавателна. Сподели, че не е останал с впечатление, че бившият съветник от ДАНС се страхува за живота си.

Каза, че може би причините за това, че той е отстранен от ДАНС, аз съм така, горе-долу, един от основните виновници, което му казах, че просто е неоснователно и аз работя само на принципна основа., коментира Цветанов.

Запитан дали държавата е вкарала Алексей Петров в мафията или мафията него в държавата, Цветанов отбелязва:

Имаше един израз, мафията си има държава, да се надяваме, че това няма да се повтаря в бъдеще.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени