Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тони Блеър ще помага на специалния пратеник на САЩ за Близкия изток

Пратеникът на Квартета за Близкия изток Тони Блеър ще работи по-интензивно в партньорство със специалния пратеник на САЩ за региона Джордж Мичъл за постигане на възобновяването на мирните преговори между израелците и палестинците, заяви държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън.  В изявление на Клинтън се казва, че тя е разговаряла с Блеър за развитията в ситуацията в Близкия изток. В резултат на този телефонен разговор е решено Блеър да разшири сегашната си роля и да помага на Мичъл.

Клинтън потвърди ангажимента на Вашингтон да се постигне решение с две държави - израелска и палестинска. Тя уточни, че Блеър ще работи за поставяне на основите на бъдеща палестинска държава и подобряването на свободата на придвижване и достъп за палестинците. Той също така ще се координира с Мичъл за насърчаване на повече частни инвестиции и подобряване на условията на живот в ивицата Газа.

Бившият британски премиер Тони Блеър стана пратеник на Квартета за Близкия изток през юни 2007 г., но досега дейността му бе ограничена до набиране на подкрепа за палестинската автономна власт. До момента той не е бил посредник или преговарящ. Квартетът за мир в Близкия изток е съставен от САЩ, ЕС, Русия и ООН.

По публикацията работи: Асошиейтед прес
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна