Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йежи Бузек покани в Страсбург новоизбрания украински президент Янукович

Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек поздрави лидера на Партията на регионите Виктор Янукович с избирането му за президент на Украйна и го покани в близко бъдеще да посети асамблеята.

На 7 февруари украинците гласуваха за президент. В сряда ЦИК обяви резултатите след обработване на 100 процента от протоколите. Според тях Янукович получава 48.95 процента от гласовете, с около 3.5 процента пред Тимошенко, за която са гласували 45.47 процента от избирателите. Окончателните резултати трябва да бъдат представени не по-късно от 17 февруари.

В посланието на Бузек към Янукович се казва още: "Европарламентът разчита на съвместна работа с вас за укрепване на отношенията ЕС-Украйна и придвижване на политиката за "Източно партньорство". Лидерът на Европарламента отбелязва свободния и демократичен характер на проведените избори. Според него обаче избирателният процес в страната все още се нуждае от подобрение. Бузек подчерта, че е необходимо по-голямо доверие в политическата система на страната, както и политическа стабилност и национално единство в условията на продължаващия икономически спад.

По публикацията работи: РИА Новости
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна