Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Терени по Черноморието придобивани за 8 лв. чрез замени

През последните три години посредством замени терени по северното черноморско крайбрежие са придобивани срещу 8 лв. на квадратен метър. По същото време пазарната им е била150-200 евро. Това са изводите от организираната от депутатите от ГЕРБ обиколка на придобилите публичност имоти.

За последните няколко години от Държавния горски фонд в обхвата на Балчик са били заменени около 4 хил. дка терени, предимно за земи и гори във вътрешността на страната, обяснява Калинка Тодорова – директор на Държавно ловно стопанство Балчик.

Тук сме на Бялата лагуна. Точно до вас имаме замяна на два имота по 10 дка на първа линия. Като тук цената на декар е около 8 хил. лв. Това е държавната цена, а пазарната едва ли ще е по-малко от 100-150 евро. До курорта Русалка  имаме замяна за 167 дка. Това са четири имота, които граничат със самото ваканционно селище. Замяната е от 2009 г., като горите, които са заменени, и едните и другите са наши, и държавните и частните гори са на територията на Държавно ловно стопанство Балчик, посочва Георгиева.  

И тук квадратният метър е бил оценен на 8 лв. По-фрапантното е, че собствениците на комплекса са сложили бариери и възможността местните жители, туристите и рибарите да стигнат до плажа, който е държавна публична собственост, е единствено, ако си платят. За липсата на достъп хората отдавна са сигнализирали компетентните институции, но развитие по въпроса няма.

Близо до Балчик има още една скандална заменка – хиляда дка в "Натура 2000" с явни инвестиционни намерения за строителство. 

Целият този район е в НАТУРА и по двете директиви – и за птици, и за растения, отбелязва Калинка Тодорова.  

Заменените през последните три години територии са почти по цялото крайбрежие на Черно море, но поне засега терените с променен статут са единичен случай.

По публикацията работи: Ваня Вълкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна