Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет години от смъртта на Рафик Харири

Днес в Ливан се отбелязва петата годишнина от убийството на бившия министър-председател Рафик Харири. Синът на бившия премиер Саад Харири, който е приемник на поста на баща си, организира масови чествания по повод годишнината в Бейрут.

Рафик Харири и още 22 души бяха убити на 14 февруари 2005 г. при експлозия на камион с експлозиви в ливанската столица. Подозренията веднага се насочиха към Сирия, упражнявала близо 30 години военна и политическа хегемония над малката съседна държава. Дамаск обаче отрича да е замесен в случая, който го принуди да изтегли войските си от Ливан през април 2005 г.

На специалнен трибунал на ООН за Ливан бе възложено да разследва кой стои в основата на атентата. Последните обвинения сочат, че сирийските и ливанските тайни служби най-вероятно са организирали убийството.

Саад Харири заяви, че неговото правителство ще уважи решението на съда, независимо от неговите заключения. На въпрос на "Евронюз" дали според него е възможно Сирия да бъде обвинена за убийството, Харири посочи: "Възможно е. Както вече ви казах, възнамеряваме да уважим заключенията на трибунала. Не мисля, че мога да отговоря или коментирам какво е възможно да се случи. Но това, което казах е много важно. Ще уважим решението на трибунала."

По публикацията работи: Евронюз
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна