Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При трудова злополука е загинал миньор от Златоград

42-годишен миньор починал, след като е бил затиснат от рудна маса в участъка Марзиян на златоградския рудник „Ерма река”.

Миньорът пробивал взривни дупки, но руден къс от стената паднал и затиснал левия крак на Здравко Читаков. Пострадалият е изваден много трудно от мината. Кракът му е бил смазан и почти откъснат. Медицински екип стабилизирал състоянието му в линейка. В болницата в Златоград, мъжът е бил подготвен, за да издържи пътя до Смолян. На няколко пъти се наложили екипът да спира и да му оказва помощ. За съжаление, пострадалият е приет в смоленската болница в състояние на шок и с голяма кръвозагуба. По-късно е починал.

Причините за инцидента обяснява Емилия Даракчиева, изпълняващ длъжността директор на Инспекцията по труда в Смолян: "След тази злополука съм разпоредила извършването на проверка от представителите на Инспекцията по труда. Тъй като коминът е затрупан и в момента се разчиства достъпа до работното място, утре ще започне комисията да извършва проверката по случая. Искам само да напомня, че разследването на злополуките, съгласно Кодекса за социално осигуряване, се извършва от комисията, която се изгражда от Районно управление „Социално осигуряване” и че представител на Инспекцията по труда е член на тази комисия."

По публикацията работи: Радостина Чернокова - кор. на БНР в Смолян
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна