Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможността за нови предсрочни избори в Македония става все по-актуална

Лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония и бивш президент Бранко Цървенковски предупреди, че ако до края на юни, в рамките на Испанското председателство на ЕС, не бъде намерено решение на спора за името, неговата партия ще поиска предсрочни парламентарни избори.

По всичко личи, че “тайно и полека”, възможността за нови, поредни предсрочни избори в Македония става все по-актуална. За първи път опозиционният лидер Цървенковски я спомена в прав текст в ефира на частна национална телевизия. Още през ноември, когато Македония не получи дата за начало на преговори за присъединяване към Евросъюза, се появиха спекулации, че самата управляваща ВМРО ДПМНЕ ще поиска нови избори, за да получи нов мандат и подкрепа за следваната от нея политика по отношениие на спора за името. Брюксел определи срок – решение на проблема да бъде намерено в рамките на сегашното испанско председателство, а видими белези на промяна в твърдите позиции както на Скопие, така и на Атина засега няма.

Албанският коалиционен партньор във властта -/ДСИ/ Демократичния съюз за интеграция на Али Ахмети засега изчаква. Считаният за добре информиран вестник “Дневник” твърди, че Ахмети е предупреден от международните фактори до юни да не предприема дестабилизиращи правителството действия. Но очакваното нерешаване на проблема до юни може да доведе до напускането на ДСИ. Цървенковски разчита тъкмо на това. Без албански фактор правителството ще загуби легитимитет, въпреки парламентарното мнозинство, с което премиерът Груевски разполага. За това пък никак не е изключено тъкмо той да предприеме изпреварващ ход с нови предсрочни избори – например в късната есен.
По публикацията работи: Мартин Минков - кор. на БНР в Скопие
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна