Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елън Таушър: Русия е била информирана редовно за четирите етапа в графика за разполагане на елементите от ПРО

Съединените щати редовно са информирали Русия за плана за разполагане на елементи от новия проект за противоракетен щит, заяви Елън Таушър, заместник-държавен секретар на САЩ за контрола над въоръженията и международната сигурност.

Президентът Барак Обама представи преразгледания проект за противоракетна отбрана през септември и руските партньори бяха информирани, че президентът ще предложи на Румъния да приеме елементи от противоракетния щит, каза Таушър. На въпрос дали САЩ са разяснили на Русия намеренията за разполагане на ракети в Румъния, Таушър отвърна, че Русия е била информирана редовно за американския подход и за четирите етапа в графика за разполагане на елементите от противоракетния щит. "Моите руски колеги бяха информирани, че ще посетя Румъния, на която президентът ще предложи да приеме фаза 2 - ракети SM-3, базирани на сушата - през 2015 г.", каза висшият американски дипломат. Тя добави, че не се предвижда разполагане на елементи от системата с морско базиране в Черно море.

Други страни от НАТО, като България, дадоха да се разбере, че биха могли да приемат елементи от системата за ПРО, продължи Таушър. САЩ не са искали от България да приеме такива елементи, но възможността за тяхно участие остава отворена, уточни заместник-държавният секретар на САЩ.

По публикацията работи: Интерфакс
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени