Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС реши трафични данни да се дават само при разследване на тежки престъпления

Трафични данни ще бъдат предоставяни на компетентните органи само при разкриване и разследване на тежки и компютърни престъпления. Това реши Народното събрание с приетите на второ четене промени в Закона за електронните съобщения. Данните ще се дават след разрешение на председателя на Районния съд или упълномощено от него лице. От 15 000 до 50 000 лева ще бъдат глобите за мобилните оператори и Интернет доставчиците, които не предоставят исканата им информация в срок до 72 часа.

Операторите са задължени да осигурят възможност 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, за постъпване на искания за достъп до трафични данни. Генерираните от тях трафични данни ще се пазят 12 месеца, а поисканите от компетентните органи - още 6 месеца.

Справката, която не се използва при образуване на досъдебно производство, независимо дали представлява класифицирана информация, ще се унищожава в 6 месечен срок от датата на получаването й.

Заместник министърът на вътрешните работи Веселин Вучков заяви, че контролът върху употребата на събраните данни е най-сериозната гаранция срещу злоупотреби: "Имаме нови дефиниции за административната отговорност, нови състави на престъпления, контрол от Комисията за защита на личните данни и контрол от специална, парламентарна комисия. Това нещо в момента го няма."

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна