Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявиха базата на НСА в Несебър за обект с национално значение

Правителството обяви базата на НСА в Несебър за обект с национално значение. Целта е да бъде запазена целостта на спортния комплекс, в който всяка година 1 500 студенти изучават водни спортове.

135 дка е площта на базата на НСА в Несебър. В нея има жилищен блок, който разполага с 450 легла, бунгала, хангари за лодки, работилници и складове. В комплекса има 14 спортни площадки, плаж и над 80 морски съда – ветроходи, моторници и гребни лодки, припомни спортният министър Свилен Нейков: "С правителственото решение се запазва целостта на базата и възможността за използването й от студенти за всички видове водни спортове."

Едва преди няколко месеца са били издадени актове, че НСА е собственик на сградите, каза директорът на академията Лъчезар Димитров: "Това е последната зона в тази територия на община Несебър, която е запазила своята цялост и няма това безразборно строителство. Това, което до сега притежаваше академията и беше над 200 дка, кметът Николай Трифонов, предишните му мандати, навлезе в територията и там има застроени вече площи. Парцелирането щеше да доведе до парчелосване и до невъзможност да се използва базата."

Димитров допълни, че териториалните претенции на местната власт са неоснователни: "Община Несебър не е дала 1 лев в тези 60 – 70 години за поддържането и строителството на тази държавна собственост. Трябва да бъде направена обстойна проверка на всички документи на тези реституционни претенции."

По публикацията работи: Мира Стефанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна