Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От догодина служителите на държавната администрация вече няма да получават пари под формата на ДМС

От догодина служителите на държавната администрация вече няма да получават пари под формата на допълнително материално стимулиране (ДМС). Според експертите на финансовото министерство, тези възнаграждения се разпределят по непрозрачен начин и субективно.

Правителството подготвя нов модел на заплащане за служителите в администрацията. Месечните доходи ще се формират на основата на постоянна и променлива част, като бонусите вече ще се дават за конкретно свършена работа, а не по равно. Обсъжда се възможността за увеличаване на средствата на постоянната част на заплатите с поне 10% за всяка администрация.

В момента има чиновници, които взимат по няколко заплати под формата на ДМС. Този механизъм се използва, за да се компенсират ниските основни възнаграждения в администрацията. С предложената промяна на модела на заплащане се очаква да се постигне по-добра мотивация на служителите, а и да се повишат доходите на тези, които наистина заслужават. Т.е. този, който работи по-добре, ще получава повече, коментираха от финансовото министерство.

При определянето на постоянната заплата ще се взимат предвид длъжността, функциите, отговорностите, знанията и уменията на служителите. Бонусите ще са само за постигнати резултати. Те ще се планират в бюджетите на институциите, като се слага край на порочната практика да се дава за събрани приходи от глоби и такси. Предвижда се и увеличаване на максималните и минималните размери на заплатите по длъжностните нива.

По публикацията работи: Нели Тодорова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна