Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ засега не са поискали от България да приеме елементи от системата за ПРО

Съединените щати трябва да извървят дълъг път преди Русия да превъзмогне дъблоко загнездилия се скептицизъм за американската ракетна отбранителна система. Това обаче не застрашава усилията за "рестартиране" на отношенията между двете страни, заяви представител на Пентагона.

Москва няколко пъти настоя да получи пояснение от Вашингтон, докато американските планове за ракетна отбрана в Европа продължават да се оформят. Русия изрази изненадата си от предложението на Румъния да приюти ракети. Твърденията, че и България е изявила готовност да играе роля, още повече повишиха тревогата на Москва.

Заместник-министърът на отбраната на САЩ по въпросите на международната сигурност Александър Вершбоу заяви, че Вашингтон засега не е поискал от България да приеме елементи от противоракетната система. Той добави, че Москва е била наясно още миналата година, че Румъния е възможен обект. Вершбоу посочи, че Вашингтон ще продължи да излага фактите, за да убеди Москва, че плановете й за противоракетна отбрана не са насочени срещу Русия, а срещу страни като Иран.

Американският президент Барак Обама представи променена стратегия за европейска противоракетна отбрана през септември, която се фокусира върху иранските ракети с близък и среден обсег на действие.

Американски официални лица изразиха надежда, че Русия може евентуално дори да играе роля в стратегията. Най-влиятелният руски политик, премиерът Владимир Путин, както и други официални представители, поставиха под въпрос стратегията и я нарекоха пречка за наследника на Договора СТАРТ за съкращаване на ядрените оръжия.

По публикацията работи: Ройтерс
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени