Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Афганистан призова холандските власти да не изтеглят контингента си

Губернаторът на афганистанската провинция Урузган, където са разположени холандските военни от мисията на НАТО, призова холандските власти да не ги изтеглят от района. Изтеглянето на холандския контингент ще унищожи всички усилия за налагане на ред и сигурност в провинцията, а изграждането на инфраструктура и обучението на местните сили за сигурност ще стане практически невъзможно, подчерта губернатор Асадула Хамдам.

Холандският експерт по Афганистан Бете Дам, заяви, че изтеглянето на контингента ще е сериозен удар за мисията на НАТО в страната и може да предизвика "ефекта на доминото" сред останалите страни-членки на алианса:
"Това е много голямо разочарование за мисията на НАТО, защото в южната част, в Урузган, сега е спокойно, няма сблъсъци. И дори останалите контингенти се чудят как холандците успяват толкова добре да овладеят конфликта. А сега това спокойствие ще приключи."

По-рано холандският премиер Ян Петер Балкененде обяви, че правителството му се е разпаднало след неразрешими разногласия между двете най-големи партии в тристранната управляваща коалиция по мисията на холандския контингент в Афганистан. Това на практика означава, че Холандия няма да изпълни искането на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен страната да запази контингент в провинция Урузган до август 2011 г.

По публикацията работиха: ББС, Лилия Димитрова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна