Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК може да разреши по-дълъг срок за подпомагане на българските тютюнопроизводители

Европейската комисия е склонна да преговаря за по-дълъг срок, в който да бъдат подпомагани българските производители на тютюн. Срокът изтича тази година.

На срещата на земеделския министър Мирослав Найденов в Брюксел с новия еврокомисар по земеделието Дачиан Чолош стана ясно, че е възможно да се обсъждат варианти за преструктуриране на програмата за Развитие на селските райони, така че с пари от нея България да може и в следващите години да подпомага производителите на тютюн.

Министър Найденов каза, че е обяснил на комисаря по земеделието за колко много хора в България това е единствен поминък и че те живеят в райони, неблагоприятни за отглеждане на други култури. След тоталния отказ дори да се обсъжда този въпрос през последната година, сега в Брюксел са готови за дискусиите по темата.

"Има смекчаване на позицията на Европейската комисия, тъй като при предходния комисар г-жа Боил, тя беше непреклонна, т.е. този въпрос изобщо не можеше да бъде дискутиран, докато в момента, да, водиха се разговори и ще бъде направена техническа среща за търсене на възможности за преструктуриране на Програмата за развитие на селските райони, и отваряне на мерки, които всъщност не са заложени", посочи министър Найденов.

Дали тези мерки ще се отнасят за същия брой тютюнопроизводители, които получават помощи в момента, и дали плащанията ще са в досегашните размери, предстои да се обсъжда на техническо ниво. За тази година България - единствена в ЕС, получи право да изплати на тютюнопроизводителите 116 млн. лв. с изричното условие това да е последната субсидия.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна