Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тимошенко търси подкрепа в парламента

Партията на украинския премиер Юлия Тимошенко БЮТ внесе спешно искане в парламента за разглеждане на предложението за гласуване на оставката на кабинета. С този ход Тимошенко се надява да получи подкрепа на правителството преди новоизбраният държавен глава Виктор Янукович да има време да събере подкрепа за свалянето й от властта. Партията на регионите на Янукович обяви планове за внасяне на вот на недоверие на правителството в началото на март след официалното встъпване в длъжност на президента на 25 февруари.

Блокът на Тимошенко, представляван от Олександър Турчинов, обяви, че разполага с достатъчно подписи за прокарване на гласуването още тази седмица: "Партията на регионите е внесла във Върховната Рада на Украйна проект на постановление за оставката на кабинета. Особено опасно днес е неопределеността на властта. Именно поради това Блокът на Юлия Тимошенко, фракцията на нашия блок в парламента, настоява за незабавно разглеждане на този въпрос и за тази цел е внесла 150 подписа за разглеждането на проекта не по-късно от сряда."

Ако вотът на недоверие бъде неуспешен, коментират анализатори, лагерът на Янукович по-трудно ще успее да си осигури коалиция в парламента и да свали Тимошенко от властта.

По публикацията работиха: Биляна Николова, БНР - РИА "Новости", ТСН, Ройтерс

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени