Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът смята, че разследването на смъртта на Ахмед Емин е било небрежно

От МВР и прокуратурата са допуснали небрежност при разследването на смъртта на Ахмед Емин, обяви в Габрово министър-председателят Бойко Борисов.  Според премиера са допуснати тежки процесуални грешки.

"Аз съм чел документите и справките на ДАНС. Днес тази справка ще бъде на бюрото на главния прокурор. Какво решение той ще вземе, не мога да говоря от негово име. Но, аз като полицай съм силно озадачен от начина, по който е проведено това разследване. Такава небрежност не мога да си обясня. Такава липса на интерес. По никакъв начин не искам да влияя на прокуратурата, но във всички случаи, най-малкото трябва да си направят вътрешна проверка," подчерта Борисов.

В последните няколко месеца прокуратурата работи с хъс и замах като истински държавен обвинител, отбеляза също премиерът.

След като получи цитираната от премиера справка на ДАНС, главният прокурор Борис Велчев ще прецени дали случаят "Ахмед Емин" ще бъде разследван отново. Това казаха източници от прокуратурата. Оттам припомниха , че образуваното досъдебно производство е приключило с мнение, че няма данни Емин да е бил склоняван от някого към самоубийство. Източниците ни от прокуратурата добавиха още, че нямат информация да са се появили нови данни, които да разколебават това становище.

От ДПС коментираха, че няма друга политическа сила, която да е по-заинтересована от разкриването на цялата истина за смъртта на Ахмед Емин. По-рано премиерът Бойко Борисов изрази съмнения, че от прокуратурата са допуснали небрежност при разследването на смъртта на съветника на Доган.

От ДПС обаче припомниха, че органът по разследването е прокуратурата. Христо Бисеров посочи: "Министър-председателят може да има виждания, да има идеи, но органът по разследването е прокуратурата, която се ръководи от главния прокурор, и тя се е произнесла по определен начин. Ако й бъдат подадени основания за други изводи, тя трябва да отвори нова процедура в рамките на закона, в рамките на сроковете по НПК."

По публикацията работиха: Велина Махлебашиева, Силвия Великова, Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени