Сред продуктите, в които се съдържат над 2% генномодифицирани продукти, са царевичния тостерен хляб „Златна Добруджа”, вафлите „Фемили”, „Лъчита” и „Кредо”, както и „Шпек народен”. Това потвърждават данните на Националната лаборатория за контрол на генетично модифицираните храни към столичната здравна инспекция.
За последните 5 години в 1304 хранителни продукта е установено наличие на генномодифицирани организми, като това е било отбелязано само в два продукта.
От екоминистерството припомниха, че към Изпълнителна агенция по околната среда е оборудвана специализирана лаборатория за анализ на генномодифицираните организми. Скоро ще започне да се използва за контрол на такива организми и в околната среда. Това е първата в България лаборатория, която ще изследва проби от околната среда.
Министър Нона Караджова е направила постъпления за присъединяването на лабораторията към европейската мрежа на лабораториите за изследване на генетично модифицирани организми. Очаква се това да се случи утре в италианския град Испра, където ще заседава управителният съвет на организацията.