Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментари за възобновения интерес по разследването на смъртта на Ахмед Емин

Съмненията, че Ахмед Емин е трябвало да убие лидерът на ДПС Ахмед Доган, са основателни, каза в кулоарите на парламента депутатът и член на комисията за контрол на ДАНС Камен Костадинов: "Имат основания подобни съмнения, тъй като обстоятелствата и проверките водят в тази посока. Разбира се, ние нямаме доказателства и не е наша работа да събираме доказателства в тази посока. Ясно е, че това беше планиран, целенасочен удар срещу лидера на ДПС, срещу цялата партия. Ние нито сме обвинили, нито считаме, че БСП са поръчали и стоят зад подобна поръчка. По-скоро връзки, които Ахмед Емин е имал с хора от службите. Има данни, че Ахмед Емин се срещал няколко пъти с Алексей Петров, но, разбира се, нямаме доказателства в тази посока. Но, пак казвам, не е наша работа да събираме доказателства. За нас е важно, че самото разследване беше някак потулено.Ние стъпваме на факта, че тефтерчето, което беше намерено веднага след огледа на Ахмед Емин беше обявено три дена по-късно. Т. е., три дена на обществото не беше обявено, че е намерено подобно тефтерче, създава най-малко усещане в хората, в обществото, че се правят някакви ундурми. Има и други въпросителни. Трябва да се даде някакво обяснение за човек с подобна спорна репутация, като Алексей Петров, какво прави в екипа, който ръководи най-важната оперативна служба в България." Камен Костадинов каза още, че в деня, в който Ахмед Емин е посегнал на живота си между него и лидера на движението среща не е имало.

Главният прокурор Борис Велчев категорично отказа да коментира каквото и да било, свързано с евентуалното възобновяване на разследването на смъртта на Ахмед Емин.

В интервю за Хоризонт говорителят на главния прокурор Стелияна Кожухарова нито потвърди, нито отрече информацията, че възобновеният интерес към смъртта на Ахмед Емин е по повод разследването срещу Алексей Петров в операция "Октопод". ДАНС не е проверявала работата на прокуратурата по случая "Емин" - добави Кожухарова. По думите й агенцията е разглеждала разследването от "своя гледна точка".

"Важно е кой и защо пуска различни версии сега", коментира бившият вътрешен министър Михаил Миков. Той уточни, че няма да говори днес, а когато реши, няма да го направи "на крак": "Няма да коментирам днес. Няма да коментирам днес всички версии, които се изсипват от всякакви хора. Въпросът е една версия. Има много версии за всички неща в живота. Кой, кога и защо пуска една версия? Благодаря Ви."
По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна