Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Оли Рен прогнозира 0,7% ръст на БВП на ЕС за 2010 г.

Ръст от 0,7% на БВП за Европейския съюз и еврозоната прогнозира еврокомисарят за икономическите и валутните въпроси Оли Рен като част от предварителни прогнози за икономиката на ЕС за 2010 година. Инфлацията през годината се очаква да бъде 1,1 на сто в еврозоната и 1,4 процента в ЕС.

Рен прогнозира още значителна нестабилност на условията на пазара: "Условията на пазара се подобриха от началото на миналата година, но продължават да се характеризират със значителна несигурност. През последните седмици финансовите пазари изпращат смесени сигнали. Настроението се влоши в някои сегменти в началото на годината след нарастващите притеснения за фискалната ситуация в някои държави."

Оли Рен прогнозира още икономически растеж от 1,2 процента за Германия и Франция и 0,7 на сто за Италия. Испания е единствената от големите държави-членки, при която се прогнозира допълнително свиване на икономиката.

"Наблюдаваме постепенно възстановяване на европейската икономика, което обаче остава несигурно. Връщането на европейската икономика към силен и устойчив курс е всеобхватната ни цел, за която работим успоредно на два фронта: бързо възстановяване, обхващащо икономическия растеж и създаването на работни места, и консолидиране на публичните финанси. Това означава, че новата стратегия "Европа 2020", която ще бъде нашата платформа за модернизиране на икономиката чрез увеличаване на производителността и по-големи нива на заетост, трябва да върви ръка за ръка с консолидирането на публичните ни финанси, необходимо за устойчив растеж и създаване на работни места." 

Това са заключенията на еврокомисарят Оли Рен като част от предварителните прогнози за икономиката на ЕС за 2010 г.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.