Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Янукович положи клетва

Избраният украински президент Виктор Янукович на тържествено заседание на парламента днес положи клетва за вярност към Украйна. С ръка върху Конституцията на страната и украинската духовна светиня - Пересопницкото евангелие, той прочете текста на клетвата:

"Аз, Виктор Янукович, избран по волята на хората за президент на Украйна, като приемам този висок пост, тържествено се заклевам във вярност към Украйна. Обещавам с всички свои дела да отстоявам суверенитета и независимостта на Украйна, да се грижа за благото на Родината и за благосъстоянието на украинския народ, да защитавам правата и свободите на гражданите, да спазвам Конституцията на Украйна и законите й, да изпълнявам задълженията си в интерес на всички свои сънародници и да издигам авторитета на Украйна в света."

След това Янукович сложи подписа си под текста. В словото си Янукович подчерта, че поема юздите на властта във време, в което Украйна е изправена пред огромни дългове, унищожена икономика и бедност. По думите му Украйна ще избере такава външна политика, която ще позволи на страната да получи "максимални резултати от развитието на равноправни и взаимоползотворни отношения с Русия, ЕС, САЩ и други правителства."

Днешната церемония е петата по ред в историята на независима Украйна от 1991 година. За първи неин президент бе избран Леонид Кравчук. След това двукратно - през 1994 и 1999 г. клетва положи Леонид Кучма. Третият президент, Виктор Юшченко, положи клетва през януари 2005 г.

По публикацията работи: ТСН
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна