Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без "Дунав мост-2", ако не се удължи срокът, в който България и Румъния могат да ползват парите по програма ИСПА

Няма да има "Дунав мост-2", ако Брюксел не позволи да се удължи срокът, в който България и Румъния могат да ползват парите по програма ИСПА. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след среща с румънския си колега Емил Бок. Двамата премиери ще изпратят съвместна декларация до ЕК с това искане. Освен въпросите около "Дунав мост-2", премиерите на България и Румъния са обсъдили възможността да се намалят таксите за преминаването по моста, свързващ Русе и Гюргево.

Борисов и Бок бяха категорични, че са готови да работят усърдно, за да се изгради мащабният инфраструктурен обект и разчитат за това на еврофинансирането. Ето как румънският и българският премиер отговориха на въпроса кой е виновен за дългото забавяне на проекта.

Тук сме, не за да търсим виновни, а за да решим проблема., каза Емил Бок.

Факт е, че не се изпълняват договорите. Понеже чух, че трябвало концесия да им се дава допълнително, аз ангажименти не знам да има държавата да дава и концесия на този, който спечели конкурса., заяви Бойко Борисов.

Каква обаче е вероятността България и Румъния да получат исканата отсрочка от ЕК? Отговорът е на българския премиер.

С Румъния си помагаме с тази декларация, заедно да берем срама. Да отидеш и да кажеш – вижте, понеже сме я докарали до там, че трябва да върнем 400 милиона лева, това правим в момента. Отиваме и казваме – няколко години просто са спали и ние сега идваме и се молим да ни удължите с още една година. Ако проявят милост и ни удължат срока, ще имаме "Дунав мост-2", иначе ние пари от вътрешния бюджет няма да извадим, защото ги нямаме и няма да имаме "Дунав мост-2". Ето това са ни причинили., отбеляза Борисов.

Ако се допусне удължаване на срока за финансирането, то предвижда се да се изградят и ВЕЦ-ове от двете страни на реката. Въпросът за намаляването на таксите за преминаването по моста при Русе – Гюргево е бил поставен от Бойко Борисов, а с колко ще поевтинее самото преминаване, тепърва ще се обсъжда, но българският премиер подчерта, че в момента това е най-скъпата граница в ЕС.

Борисов и Бок заявиха, че, ако Брюксел удължи срока за усвояването на парите по проекта, съоръжението ще бъде готово в средата на 2011 година.

Ако не се намесим с премиера на Румъния в момента, това е просто един провален проект. Вие видяхте, имаме и воля, и желание, влагаме всичките си усилия. Днес излязохме в София с обща декларация: молим Брюксел, надяваме се, че ще удължат с една година срока, за да се възползваме от парите от европейската солидарност за този регион. Аз съм изключително благодарен за подхода на румънския премиер, че много твърдо, много ясно вече знаем своите приоритети. Не хитруваме двете страни една с друга. Имаме личната си убеденост, че заедно можем по вече в Брюксел, а това ще е от полза на двата народа., каза Бойко Борисов.

"Не ми харесва как се пилеят европейски пари. Именно чрез днешното политическо усилие се надявам заедно да спасим парите на ЕС за построяването на този мост.", заяви от своя страна румънският премиер Емил Бок.

По публикацията работи: Тотка Нинова - кор. на БНР във Видин; Нели Тодорова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени