Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британските авиолинии обучават нов летателен персонал

Британските авиолинии започнаха обучение на нов летателен персонал на фона на задаващата се стачка по Великден. Профсъюзите ги обвиниха в занижаване на стандартите за безопасност.

Британските авиолинии обучават спешно персонал, за да могат да се справят с назряващата заплаха от стачка по Великден. Полети от летище "Хийтроу" до Кардиф и Глазгоу се използват за тренировка на резервни екипи в реални условия, като пътниците са техни колеги.

Подобно обучение обикновено се прави на специални полети с платени пътници, но като се има предвид недостъгът на време, се организират извънредни полети с персонал на "Бритиш еъруейз".

От правозащитната организация "Приятели на Земята" нарекоха решението на авиолинията за извънредни полети "шокиращо". Обучението на част от близо 25-те хиляди наземни служители на "Бритиш еъруейз" без летателен опит се провежда въпреки продължаващите преговори с профсъюза "Юнайт" за решаване на трудовия спор.

Заместник-председателят на "Юнайт" Лен МакКлъски предупреди, че краткият полет до Кардиф и обратно съвсем не е достатъчен като опит за спрявяне с извънредни ситуации при по-дълги полети. "Юнайт" още не е насрочил дата за стачката в изчакване на преговорите, но при подкрепата от 81% от летателния персонал, тя може да започне на 22 март и да е по-дълга от 10 дни.

По публикацията работи: Веселин Паунов - кор. на БНР в Лондон

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна