Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Янукович се ангажира със сериозни реформи пред ЕС

Новоизбраният украински президент Виктор Янукович е на първото си посещение в Брюксел, където се срещна с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. На съвместна пресконференция след края на срещата Барозу подчерта, че е предложил сключване на споразумение за асоцииране между ЕС и Украйна до 12 месеца.

Председателят на ЕС подчерта още необходимостта от реформи в Украйна: подновяване на работата на Киев с МВФ, което ще доведе до подобряване на инвестиционния климат в страната, и преструктуриране и модернизиране на газовия сектор в страната: "Реформите са необходими - както в Европа по принцип, така и в Украйна. Днес обсъдихме перспективите за реформи в Украйна. Смятам, че истинското партньорство изисква честност, откритост и двустранен ангажимент, като в този дух проведохме ползотворни дискусии по плана за реформи на Украйна и по какъв начин ЕС може да сътрудничи на Украйна в този аспект."

От своя страна украинският президент посочи, че европейската интеграция е "приоритет" за Украйна и се ангажира с гарантиране на преминаването на газовите доставки за ЕС през територията на страната: "За Украйна европейската интеграция е важен приоритет в нашата външна политика, както и стратегията за социални и икономически реформи. Бих казал, че тя беше най-важната тема на нашите разговори."

Янукович заяви още, че Украйна иска да "поддържа" отношенията си с НАТО на текущото ниво, но всеки допълнителен ход ще зависи от бъдещите преговори с алианса.

В рамките на визитата си в Брюксел украинският държавен глава ще се срещне още с председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на Европейския парламент Йежи Бузек.

По публикацията работиха: Биляна Николова, БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна