Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Бербатов:"Националите ни ще се борят до край за да се класират за Евро 2012"

"България не е Бразилия или Англия, но има много млади таланти и националите ни ще се борят до край за класиране на европейското първенство по футбол през 2012-а година в Полша и Украйна", заяви нападателят на английския шампион Манчестър Юнайтед и капитан на българския национален отбор Димитър Бербатов в интервю за официалния уебсайт на Европейската футболна асоциация (УЕФА).

"България е малка държава. Ние не сме Англия или Бразилия и  нямаме чак толкова много добри футболисти, колкото всъщност ни се иска да имаме. При това положение става много сложно, когато някой от по-опитните играчи се контузи. Все пак аз мисля, че в България има много млади таланти. Те обаче трябва да слушат треньорите и да се развиват, за да имат добро бъдеще. Винаги играем срещу силни противници и винаги нещо ни липсва. Надявам се да се класираме на европейското първенство, въпреки че мачовете ще бъдат трудни. Оптимисти сме", заяви Бербатов.

Интервюто с Бербатов продължава с картина от САЩ 1994, където представянето на българските национали е легендарно, твърдят от УЕФА. Съпоставката със сегашния отбор и този на четвъртите в света обаче не е честна, смята Бербатов. Също кактои сравненията между нападателя на Манчестър Юнайтед с легендата на Барселона и на българския футбол Христо Стоичков.

"Хората се опитват да съпоставят отбора ни с този от миналото. Това е доста объркващо и ни поставя под много сериозен натиск, което пък не е никак хубаво за младите. Националният отбор направи нещо немислимо през 1994-та година, а българският народ все още живее със спомена от четвъртото място. Сега обаче са различни времена и по терените играят различни футболисти. Ние се опитваме да постигнем нещо повече и се борим за това всеки ден. Ако ние не успеем, следващото поколение със сигурностще го направи. Убеден съм в това", добави Бербатов.

Въпреки че България не изживява най-добрите си моменти на международно ниво, нападателят на Манчестър Юнайтед прави точно обратното като индивидуалност. Миналият ноември Бербатов подобрирекорда на Христо Бонев за най-резултатен футболист в историятана българския национален отбор.

"Гордея се с постижението си, защото моя лична амбиция беше да стана най-успешният голмайстор. Беше много хубаво, защото Христо Бонев ми изпрати поздравително писмо, в което пишеше, че е горд с моето постижение. Аз също съм доволен, защото името ми ще остане завинаги в историята на българския футбол. Успях да направя горд и моят баща, който на времето също е бил футболист", каза Бербатов.

От УЕФА обаче не забравят възрастта на Бербатов. На 29 години той все още няма успешно участие на международни турнири,а неговото време в професионалния футбол изтича. Най-сериозниятму успех до този момент е последно място в груповата фаза на европейското първенство през 2004-а година в Португалия. Бербатов обаче не се притеснява от факта, че може да приключи кариерата си без сериозни постижения с България.

"Никога не съм се страхувал да гледам в бъдещето. Очаквам с нетърпение следващия квалификационен цикъл и ще се радвам много,ако успеем да се класираме за европейското първенство. Аз обачесъм от типа хора, които знаят кога да се оттеглят.Не искам да преча на младите футболисти да играят и да се развиват. Когато дойде правилният момент, аз ще се оттегля от националния отбор", завърши нападателят на Манчестър Юнайтед.

/К.И./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна