Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязък скок на деца с малформации в иракския град Фалуджа

Рекорден е броят на малформациите сред децата, родени в иракския град Фалуджа шест години след интензивните боеве между американската армия и сунитските бунтовници в града. До този момент няма проведено официално медицинско изследване на твърденията на местното население, че използваните от САЩ оръжия водят до сериозни проблеми на новородените деца в града.

Иракското правителство съобщава, че има няколко извънредни случая на малформации сред новородените деца годишно във Фалуджа, докато местните медицински власти съобщават, че случаите са между два и три дневно, като най-честите малформации са кардиологични. Д-р Самира ал Ани от болницата във Фалуджа посочва: "Аз съм лекар. Трябва да цитирам научна информация. Нямам доказателства и нямам нищо документирано. Но мога да кажа, че с всяка година броят на случаите се увеличава."

Сред децата, родени от 2004 година насам, има случаи на родени деца с по шест пръста на горни и долни крайници, деца с три глави, деца с липсващи горни крайници и много други потресаващи малформации. Местните власти във Фалуджа са излезли с официално предупреждение към жените в града да се въздържат от забременяване.

По публикацията работи: ББС
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна