Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Костов: Президентът е нарушил член от Конституцията

В интервю за "Хоризонт" съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов заяви, че президентът е нарушил член от Конституцията. 

"Това е със сигурност така. Опитите да бъде оправдан президентът от бивши представители на Държавна сигурност, че това било среща между институции и тя трябвало да бъде публична, е несъстоятелен. Тъй като двамата, по желание на г-н Симеон Дянков, изясняват лични взаимоотношения. Ако Министерството на финансите обяви президент за незаконно обогатен, това ще означава, че това ще бъде неговият политически край и че ще носи наказателна отговорност", заяви Костов. 

Ето и предложението на съпредседателя на "Синята коалиция" по този повод: "Ние предлагаме да се направи дебат в парламентарна зала относно искане да бъде изпратен на Конституционния съд нарушението на президента, защото то е драстично. Президентът винаги може да критикува правителството и отделен негов член, това е право по Конституция. Той не може да го прави с тези прийоми, които са характерни за бившата Държавна сигурност. Той не може да записва разговор без съгласието на участващия в него, тъй като такава процедура не е предвидена в издаден от президента писмен документ, тъй като той не може пък да издаде такъв документ, защото би нарушил Конституцията. В този смисъл, прийомът, който той е използвал, за да нападне правителството, е законово несъобразен и нарушава Конституцията".

Също пред "Хоризонт" лидерът на БСП Сергей Станишев нарече искането за импийчмънт на президента абсурдна теза.

"Абсурдна е тази теза, както и хленченето, бих казал, на ГЕРБ за това, че публикувана стенограма от официален разговор между президента и вицепремиера, защото тази среща беше официално огласена, поискана от министъра на финансите по настояване на премиера, и мисля, че там имаше и журналисти, които очакваха да видят резултата от срещата и темата не е била само едно изказване на г-н Дянков, а много по-широка – и за икономическите досиета на прехода, и за състоянието на икономиката, и за приходната част и за много други най-остри въпроси", коментира лидерът на БСП.

Според Станишев премиерът трябва да освободи министъра на финансите Симеон Дянков.

"Г-н Дянков перманентно лъже в своите изказвания, да не казваме, че се държи много често неприлично, като на човек, който му липсват първите 7 години от възпитанието. Кой обеща, че в резултат на неговите действия ще се увеличат приходите общо с всичките му обещания с близо 2 млрд. лв.? Вие знаете ли какви са резултатите за първите два месеца от тази година, каква дупка в бюджета се образува? Между другото вицепремиерът излъга открито за това, че е декласифицирал нова прословуто споразумение между БНБ и предишното правителство и директно е нарушил закона. Защо управляващите, премиерът, г-н Костов не проявяват загриженост за това, защо се мълчи?", добави Станишев.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна