Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен вятър, обилен сняг и огромни снегонавявания причиниха проблеми в много райони в страната

Снегът и силният вятър продължават да усложняват обстановката в различни райони на страната.

Бедствено положение беше обявено в Община Хасково, както и в четири Варненски общини – Аксаково, Суворово, Вълчи дол и Ветрино. В следобедните часове бедствено положение бе въведено и в пета варненска община - Провадия. Кметът Георги Янев съобщи, че заради силните снегонавявания повечето пътища в района са непроходими. С негова заповед следващите три дни са обявени за неучебни, тъй като много от учениците пътуват. Без електрозахранване са и селата Равна и Неново.

Във Варна учебните занятия следобед са отменени. Шест местности в града продължават да са без ток.  Пристанището във Варна е затворено, летището също не работи заради силния вятър.

От полицията във Варна съобщиха, че автомагистрала „Хемус” от пътен възел Аксаково е затворена с бариера заради силните снегонавявания. Шофьорите могат да се качат на магистралата отново от пътен възел Слънчево или от Девня.

48 населени места в Добричко са без ток. Селата в община Шабла са без ток и вода. Без ток са и две помпени станции. Достъпът до съоръженията е затруднен, заради силния вятър, който на места стига до 80 км/ч и навявания до 1,5 м. 38 училища в областта останаха затворени. Силният вятър е отнесъл 7 лодки от кея в Балчик. Има нанесени щети на лодки и инвентар на рибарското селище край Шабла.

Заради непроходими пътища, социалната кухня в шуменското село Царев брод днес не разнесе храна до близките села. Домашният социален патронаж осигурява топъл обяд на самотни възрастни хора от 10 шуменски села в общината. Днес възрастните хора получиха храна от социалната кухня в Шумен. Доставени бяха количества и за утрешния ден.

В снежен капан са над 15 села от община Стралджа. До тях не са стигнали колите, които разнасят хляб. Всички общински пътища там остават затворени. Без ток в Ямболска област продължават да са 12 населени места. Без вода са 5. Непроходим е пътят от Ямбол към Средец. Поради навявания са затворени и много четвъртокласни пътища в общините Елхово, Тунджа и Болярово.

Повече от половината училища в Кърджалийска област са затворени. Заради непочистени пътища децата от 46 училища не успяха да стигнат до класните стаи. По високите части на областта снежната покривка достига половин метър.

Над 20 са сигналите за счупени клони в Пазарджик, следствие мокрия сняг, което затруднява движението по тротоарите и пътните платна. 42-годишна жена е със сериозна травма на гръбначния стълб, след като е била притисната от паднал клон. Пострадали са няколко автомобила, паркирани под дърветата. В момента спасителни екипи, пожарникари и общински работници извършват сеч и почистват града. 

Заместник-кметът на София по чистотата Мария Бояджийска заяви пред Хоризонт, че движението в столицата било нормално за зимни условия, а фирмите, ангажирани със снегопочиставането, са работили през цялата нощ.

В харманлийското село Елена снежната покривка е 67 сантиметра, а в Хасково- 37, по данни на метеорологичната служба в Хасково. От Гражданска защита съобщават, че 15 села без електричество. В Тополовградско има закъсали ТИР-ове, които са без вериги. Международният път Е-80 е проходим при зимни условия, граничният пункт Капитан Андреево е отворен за всички превозни средства.

Пътят Русе-Бяла е отворен за движение, след като в продължение на 13 часа беше блокиран заради закъсали превозни средства.

По публикацията работи: БНР Кореспондентите
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна