Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на световния печат

Европейската комисия отпусна над 2 млрд. евро за газовите и енергийни проекти, от които 200 млн. евро за строителството на газопровода „Набуко”, пише в. “Коммерсант”. Бъдещето на проекта вероятно ще се реши от Туркменистан, коментира вестникът.

"Российская газета" прогнозира, че Русия и Съединените щати очевидно скоро ще приключат трудните преговори по съкращаването на стратегическите настъпателно оръжия с договор. Руските издания коментират и резултатите от посещението на Виктор Янукович в Москва.

Изборите в Ирак остават централна тема за чуждестранния печат. Прогнозите след парламентарните избори в Ирак сочат, че коалицията на премиера Нури ал Малики води в надпреварата, първите официални резултати от някои провинции ще бъдат обявени днес, съобщава "Индипендънт". Вероятно никоя партия няма да премине границата от 50 процента, което означава, че ще има известен период на застой след изборите, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Визитата на премиера Георгиос Папандреу в Съединените щати и днешните му разговори с президента Барак Обама е централна тема на гръцките вестници.

Хърватия с право може да се нарече икономически лидер в района на Западните Балкани, а икономистите смятат, че в бъдеще Сърбия може да стане регионален икономически център, пише сръбският вестник "Блиц". Основното предимство на Хърватия по отношение на останалите страни от Западните Балкани е, че тя е най-близо до членство в ЕС, посочва вестникът.

Всички македонски печатни издания информират за отказа на частна кардиологическа клиника да извършва сърдечни операции заради дълг от два милиона евро, които държавата дължи на клиниката.

По публикацията работи: Маргарита Дойчинова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна