Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С. Дянков: Вдигането на здравната осигуровка е непопулярна мярка

Вдигането на здравната осигуровка с два процента е непопулярна мярка в условията на криза, но единствено възможната. Така министърът на финансите Симеон Дянков коментира днешното решение на правителството да увеличи вноската от 8 на 10 процента от 1-ви април.

"Това е единствената възможност да влезе допълнително финансиране в здравеопазването на този етап. И понеже има нетърпение, има напрежение, ние решихме, че просто не си струва да си играем със здравето на хората," заяви министър Дянков.

На въпроса плаща ли редовно държавата вноските, за които отговаря, Дянков отговори: „Питайте Здравната каса”.

Все още се мисли дали от бюджета ще се плаща по-висока вноска. В официалното съобщение на пресцентъра на кабинета е записано, че не се предвижда изменение на държавните трансфери към касата, каза още Симеон Дянков: "Здравните вноски никога в България и в последните десетина година не са били достатъчни, за да финансират изцяло здравеопазването."

Дянков обаче не даде отговор на въпроса, дали по-висока вноска ще плаща само бизнесът или и държавата ще плаща за пенсионери и деца повече пари. Неговият коментар беше "Работи се по въпроса".

По публикацията работи: Цв. Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна